odlas och framställs Te

Det är en lång process från det att tebusken planterats till det är färdigt te.

SKÖRDEN

Beroende på växtplatsen varierar tiden innan man kan börja plocka och hur ofta. På Sri Lanka, där det är gynnsamma förhållanden kan man börja plocka efter ca 3 år och sedan plockas de yttersta bladen var 5:e-7:e dag. En rutinerad plockare kan skörda ca 30-35 kg gröna teblad per dag.

Efter plockningen vägs och kontrolleras bladen för att sedan transporteras till te fabrikens övervåning, där första fasen sker.

TORKNING - VISSNING

Där sker vissningen på långa bord av finmaskigt nät. Stora fläktar blåser in luft underifrån, så en jämn vissning (torkning) sker. Efter ca 12-14 timmar har ca 50 % av fuktigheten i bladen försvunnit och de är nu mjuka och redo för nästa fas, som är rullningen.

RULLNING - FINFÖRDELNING

I speciella rullningsmaskiner rullas de vissnade bladen, som gör att cellerna i bladen bryts sönder. Hur lång tid som bladen rullas varierar beroende på vilken tetyp man vill ha som slutprodukt. Man använder numera också en typ av kvarn med knivar, som tebladen går igenom och där finfördelas ytterligare. Därefter görs en första sortering där ev. skaft och andra icke önskvärda bladdelar sorteras bort.

OXIDERING

Sedan är det dags för oxidering där teet får grunden till sin svarta färg och karakteristiska smak. Teet läggs på speciella kakelklädda ”bäddar” och ligger där ca 2-3 timmar.

TORKNING

Efter oxideringen torkas bladen i en speciell ugn med het luft. Nu återstår endast några få procent fukt. När det gäller grönt te, så torkas teet direkt innan det hinner börja oxidera.

SORTERING

Sedan sorteras teet ytterligare i flera omgångar för att få ut den bästa kvalitén och olika storlekar. Därefter packas teet i stora säckar för transport till Te-aktionen i Colombo, när det gäller Sri Lanka.

Det plockas två blad och en knopp
Teplockare Teplockare Teplockare Teplockare Teplockare Teplockare i Nuwara Eliya
Totalsumma:
    Till kassan
    (0)