Fakta om Te

Det finns många historier om teet ursprung, men de flesta anser att Teets hemland är Kina. Enligt en sägen upptäcktes te-trädet av den kinesiske kejsaren Shen Nung år 2737 f Kr.

Till Europa kom teet på 1600-talet och 1867 började tebusken att planteras på Ceylon i större skala.

Man delar in teet i tre huvudgrupper:

  • Grönt te
  • Halvgrönt Te (Oolong)
  • Svart Te

Teet skall förvaras så lufttätt som möjligt, då det lätt tar smak av till exempel kaffe och kryddor.

Tillagningen är viktig för att den rätta smaken skall komma fram.

Brygg te av högsta kvalité i en kanna. Använd kallt friskt vatten och koka upp till det börja småbubbla. Ca 95-100 grader för svart te och 90-95 grader för grönt Ceylon te. Vissa andra gröna teer, 80-85 grader.

Teodlingsområnden på Ceylon

  • 1 Kandy
    • Kandy-teerna odlas på ca 600-1200 m.ö.h. Teet ger en kraftigt, mörk, stark brygd, som passar för dem som vill dricka med mjölk i teet.

  • 2 Uva
    • UVA – teer växer på ca 900-1500 m.ö.h och området ligger på östra sidan av höglandet. Teet har en karaktäristisk och distinkt smak med en fyllig färg. Bästa kvalitén får man under juli till september, då torra vindar sveper in över odlingarna.

  • 3 Dimbula
    • Dimbula-distriktet är förknippat med ”Ceylon Tea”. Det var här odlingarna började på 1870-talet. De vackra grönklädda kullarna ligger på ca 1000 till 1800 m.ö.h. Smaken varierar beroende på årstiderna och är aromatiska med en delikat eftersmak.

  • 4 Ruhuna
    • Ruhuna distriktet i södra Sri Lanka skiljer sig från övriga distrikt. Här växer teet från nästan havsnivå upp till ca 600 m.ö.h. och betecknas ”low-grown” Teet ger en mörk, fyllig och kraftig brygd, men ändå milt i smaken.

  • 5 Uda Pussellawa
    • Uda Pussellawa ligger norr om Uva och nordöst om Nuwara Eliya. Det är det minst kända distriktet. Smakerna här varierar beroende på från vilket ”Estate” teet kommer och vilken årstid. Den bästa tiden är januari - mars och juli - september.

  • 6 Nuwara Eliya
    • Nuwara Eliya är den högst belägna delen av ön, på upp till 2500 m.ö.h. Dofter av cypressträd, vild mynta och eukalyptus sveper genom luften, som tillsammans med det svala klimatet, skapar ett te för finsmakare över hela världen. Teet är ljusare i färgen och ger en utsökt doft och smak.